Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jrc

28. 3. 2010 0:43
To prohlášení Paroubka je vynikající !

Jsem zvědav zda to bude se svými kolegy respektovat !

0 0
možnosti

Kamil_D

27. 3. 2010 21:02
Zjednodušujete a pletete si pojmy

To je vidět i z toho, že jste napsal "jako podnikatel jsem také zaměstnancem své vlastní firmy" - jestliže jste (jak se domnívám) majitel té firmy, tak pochybuji, že sám se sebou můžete uzavřít pracovní smlouvu.

§223 ZP se netýká náhrady mzdy, nýbrž krácení dovolené. Dle ZP se nárok na dovolenou posuzuje samostatně v každém kalendářním roce. Ona pracovnice měla pracovní poměr po celý kalendářní rok, odpracovala minimálně 60 dní, tak jí vznikl nárok na dovolenou (jako každému jinému pracovníkovi). Protože nezameškala více než 100 dní, tak se jí nárok nekrátil, dostává náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Potom nastoupila na mateřskou dovolenou, v té době ji neplatíte mzdu ani náhradu. Pokud splní podmínky, dostává peněžitou pomoc v mateřství (dávku nemocenského pojištění), která je pouhých 60 % z denního vyměřovacího základu (neboť musí být "z něčeho živa"). Když jí skončila mateřská dovolená, využila § 217 odst. 5 ZP a požádala o čerpání dovolené za rok 2010.

0 0
možnosti

Alfie

27. 3. 2010 21:16
Re: Zjednodušujete a pletete si pojmy

Omyl, pokud je majitelem firmy, která je s.r.o., může být zároveň i jejím zaměstnancem! A také to tak většina majitelů s.r.o. dělá.

0 0
možnosti

H0PE

27. 3. 2010 17:49
Asi

by bylo nejlepší zrušit její pracovní místo. Zřejmě by to bylo nejlevnější řešení.

0 0
možnosti

SID09

27. 3. 2010 18:50
Re: Asi

Řekl bych, ze nejen misto one zamestnankyne, ale i onoho vehlasneho poradce, ktery vi jak to funguje v cele EU a nevi, jak to chodi u nas. Mozna by bylo jednodusi podobne firmy ani neprovozovat, kdyz si neporadi ani s elementarnimi zalezitostmi, ktere pred ne stavi bezna praxe. Dejte to mzdove ucetni a ta tento problem zprvodi ze sveta behem 5 minut. ;-D!!

0 0
možnosti

rezjir

27. 3. 2010 17:15
Vás by si měl vzít do péče antimonopolní úřad

pokud jste v pozici, že můžete nějaké náklady přenášet na zákazníka.

A také jste evidentně v pozici histerikaů-kutila. Copak myslíte,že by se ti vojáci, respektive  namáhali dobývát Zimní palác,kdyby v tehdejších zákopech, kde tři roky hnili zaživa za baťušku cara a jeho rodinu, kdyby tehdy platil Zákoník práce.

Ten Zákoník práce především plní  tu funkci sociální hradby před revolučními řešeními.

Odhoďte Zákoník práce do starého železa (obrazně řečeno), a dříve či později budete viset na kandelábru. Buď a nebo. Já jsem raději pro zákonik, než abych se případně na tom kandelábru houpal s vámi. Ať už by mě tam pověsila jakákoliv strana, ať už ta revoluční či kontrarevoluční..  

0 0
možnosti

wity

27. 3. 2010 17:14
Zákon vždy dodržuji,

myslím, že je to v článku jasně řečeno. Jen nechci přenášet nesmyslné sociální náklady na klienty. Pokud vím, tak zaměstnanec čerpá dovolenou již řadu měsíců, placenou velmi slušně a říká se ji mateřská, pak se bude "dovolovat" na rodičovské ještě řadu let, opět za peníze, které státu platíme my všichni z našich daní, na rozdíl od sociálně orientovaných a vyspělých států v EU, kde je to jen pár měsíců. Ptám se tedy čistě řečnicky, co tedy vlastně nahrazujeme? Že nemohla být doma 2 x 24 hodin ve stejný den? Nečekám odpověď.

0 0
možnosti

BingoXX

27. 3. 2010 16:52
nemravný jste vy

a ne Zákoník práce, když odmítáte dodržovat zákon. Jestliže zaměstnanec nemá ukončen pracovní poměr má holt nárok na náhradu za nevyčerpanou dovolenou. §223 je o krácení dovolené a když se vám nelíbí být podnikatelem, buďte zaměstnancem, nejlépe matkou na rodičovské:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 9,71
  • Průměrná čtenost 1187x
Český podnikatel a kybernetik, ambasador České manažerské asociace, majitel konzultační společnosti zaměřené na interim management a consulting v oblasti transformace korporací, majitel firmy v oboru přesného strojírenství. 

Absolvent VUT v Brně obor Technická kybernetika/Umělá inteligence, University M.Kopernika v Toruni v oboru Mezinárodní marketing management a Dominican University v Chicagu s titulem MBA. V roce 2010 byl jmenován předsedou představenstva evropské poradenské skupiny Allied Consultants Europe e.V., působil jako transformační manažer v globálních korporacích GCE Group nebo VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. Držitel ocenění v soutěži Marketér roku 2011 a 2012, Manažer roku 2012 v kategorii firem do 50 zaměstnanců. V roce 2013 převzal Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje za společenskou odpovědnost.