Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajemství růstu hospodářství je v ekonomické relokalizaci

Informace o stavu české ekonomiky připomínají již delší dobu skákající říční kámen, který se lehce odrazí vzhůru většinou tehdy, když zrovna povyskočí ekonomika německá. 

Německá ekonomika je velmi průmyslová, založená na levných energiích z Ruska, a ty přestaly téct, což v kombinaci s cíleným útlumem jaderné energie, vysokými mzdami, daněmi a byrokracií dostalo Německo do potíží. 

Stav ekonomiky ČR je všeobecně známý, je to ekonomika neautonomní, subdodavatelská a závislá na ekonomice Německa financovaná zahraničním kapitálem, která neumí zatím fungovat jinak než v principech starého světa globalizace. 

Proto se ekonomika ČR nijak výrazně nezvedá ode dna ani po aktuálním zlevnění energií, ani se sníženými úrokovými sazbami, naprostou naivitou pak byla nezávislá měnová politika ve zcela závislé ekonomice, která na dlouho přiškrtila tolik potřebnou modernizaci. 

Od globalizace k relokalizaci

Svět se nenávratně změnil, prochází globální transformací od globalizace k ekonomické relokalizaci, od unifikace k masové kustomizaci (výroba a poskytování služeb šité na míru individuálnímu zákazníkovi), a to díky pokročilým technologiím (M.Zelený). 

Deglobalizace (re-lokalizace) se logicky odráží i v poklesu mezinárodního obchodu, který tak může být nižší než globální hospodářský růst, což často vede k nesprávným diagnózám o krizi způsobené ztrátou konkurenceschopnosti v tom či onom vybraném faktoru, např. v krátkodobě dražších energiích. 

Změny ve spotřebitelském chování s nástupem nových technologií jsou velmi dynamické a stále rychlejší. Pokročilé technologie včetně systémů umělé inteligence (AI) celý trend globální relokalizace dále exponenciálně urychlují. 

S objevením potenciálu relokalizace ubude mediálního údivu ohledně firem, které ten trend relokalizace již pochopily a začínají podle toho konat. Příkladem změny s prvky relokalizace může být nedávno publikovaný záměr firmy Petrof. Management pochopil, že koncept unifikované a centralizované výroby pián v jediném místě na světě a transport těchto velkých a poměrně hmotných pián tisíce km na různá místa na zeměkouli i s přihlédnutím na další tržní faktory (máme obdobné problémy jako Německo) již prostě nemůže uspokojit zákazníky v Asii. 

Příkladů českých firem hledajících nové příležitosti přibývá, jen v USA již investovaly české firmy značné prostředky a vytvořily dle informací našeho zastupitelského úřadu cca 10.000 pracovních míst v posledních letech, a to s využitím nových pokročilých technologií a automatizace, protože podniky v USA nemohou být postaveny na levné pracovní síle. 

Podniky využívající trendu relokalizace tak lze rozpoznat především dle vysoké míry automatizace a značné míry nasazení pokročilých vysoce produktivních technologií umožňujících masovou kustomizaci, nestěžují si na nedostatek levné pracovní síly, ale spíše na nedostatek kvalifikovaných mozků, které je do ČR bohužel velmi obtížné dostat, firmy mající schopnost nabídnout kustomizovaná řešení na míru, na principu nejdříve prodám produkt či službu, teprve poté velmi rychle vyrobím co nejblíže zákazníkovi. 

Prostý přesun masové výroby do levných low-cost zemí s následným transportem k zákazníkům po celém světě je starý svět globalizace.  

Příležitosti relokalizace pro ČR

Relokalizace je charakterizována základními transformační triádou (M.Zelený), a to (1) samoobsluhou (self-service, outsourcing činností na zákazníka), (2) desintermediací (odstraňováním zbytečných mezičlánků), nebo-li přímým prodejem zákazníkovi bez prostředníků a (3) masivní kustomizací, kdy každý výrobek a služba jsou „šité na míru“, včetně cenotvorby. 

Pro všechny tyto posuny lze vytvářet podmínky pro jejich rychlejší rozvoj. 

A. Podpora finalistů – regionálních firem

Z logiky věci vyplývá, že tvorba produktu nebo služby na míru vyžaduje přímý kontakt se zákazníkem, proto je nutné mít v regionu co největší počet firem – finalistů, kteří tvoří a prodávají finální výrobek a služby s vysokou přidanou hodnotou. A finalisté potřebují špičkové mozky z celého světa, proto je nutné usnadnit legislativně jejich pracovní uplatnění v ČR a vytvořit jim podmínky pro aktivní život v ČR.

B. Podpora start-upů – nových podnikatelů v digitální a cirkulární ekonomice

Nové technologie přináší příležitosti pro nové podnikatele, v době pokročilých technologií patří nejúspěšnější firmy světa velmi často mladé technologické firmy s krátkou historií. A zde je možné hledat cestu k posílení českého kapitálu a podpořit české vlastnictví firem, legislativně podpořit zaměstnanecké akcie, aby byly extrémně výhodné. 

C. Špičková infrastruktura

České kraje jsou z hlediska počtu obyvatel i rozlohy velmi často menší než řada světových metropolí, proto je potřeba se na kraj dívat jako na jedno velké město, které má špičkovou infrastrukturu, komunikační ICT, dopravní spojení mezi místy v kraji podobně rychlé a snadné jako jsou podzemní dráhy ve světových metropolích, možnostmi moderního bydlení i aktivního života v místě, špičkové zdravotnictví a školství, aby byl kraj atraktivní i pro mezinárodní manažery, specialisty a vědce. 

Z hlediska ICT infrastruktury je potřeba mít vybudované nejen dostatečné kapacity pro super rychlý pevný i mobilní Internet, ale především kapacity pro zpracování velkých objemů dat (Big Data).  

D. Posílení regionální soběstačnosti 

Klíčový trend samoobsluhy a samotvorby souvisí i s regionální soběstačností, a to včetně soběstačnosti potravinové, výrobní i energetické. Centralizovaná energetika jednoho velkého zdroje ustupuje výrobě energie v místě spotřeby, tj. sítě decentralizovaných, menších autonomních a nezávislých zdrojů energie z obnovitelných zdrojů, s využitím skladování energie v bateriových systémech nebo vodíku. Podpora cirkulárních a obnovitelných zdrojů energie je tak naprosto logická. 

Regionální ekonomika vyžaduje přímé propojení výrobců / poskytovatelů služeb se zákazníky skrze lokální komunity a on-line platformy, relokalizace znamená odstranění mezičlánků mezi výrobcem a spotřebitelem. Lze podporovat regionální firmy, vytváření místních komunit a on-line tržišť v rámci těchto komunit, podporovat bezobslužné maloobchody a kiosky se zapojením místních farmářů a výrobců. 

E. Podpora rozvoje sdílené ekonomiky a pokročilých technologií

Pokročilé technologie posouvají produktivitu práce na zcela novou vyšší úroveň již ve většině lidských činností, od zemědělství, přes výrobu až po služby, včetně služeb veřejné správy. Podobně je to s podporou a rozvojem sdílené ekonomiky, kde zákazník využívá technologie jako službu jen v době, kdy je skutečně potřebuje, ať už jde o sdílené 3D tiskárny, pronájmy IT služeb, automatických skladů, pronájmy elektro vozidel či jiných pokročilých technologií, vše s prodejem přímo přes Internet bez prostředníků. 

Relokalizačních technologií je již na tisíce typů, v každém oboru, včetně autonomní dopravy, zemědělství, zdravotnictví i veřejných služeb. 

Pro růst ekonomiky je potřeba podporovat implementaci nových pokročilých technologií, včetně nezbytné automatizace a robotizace, včetně softwarových robotů a řešení na bázi umělé inteligence (AI), zvýhodňovat tyto investice daňově. 

Nacházíme se v době, kdy máme jedinečnou příležitost se vymanit z neautonomní a závislé ekonomiky v ekonomiku autonomní, soběstačnou a cirkulární bez odpadů, a zároveň posílit vlastnictví českého kapitálu, což je podmínka prosperity nutná, nikoliv dostačující.

Domácích úkolů je opravdu mnoho, a o přijetí Eura bude asi lepší se začít bavit poté, až budou domácí úkoly hotové. 

Bude to zase o dost jiný svět, a já věřím, že o něco lepší .. :o)

Autor: Libor Witassek | neděle 3.3.2024 11:31 | karma článku: 9,71 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Libor Witassek

Stále smutnější návraty z Ruské federace

Změna začíná u každého z nás. Někdy jsme smutní či zoufalí, když neumíme věci a události změnit. Jak mohu pomoci šílenému vývoji v Rusku a na Ukrajině, jako malý český podnikatel?

8.9.2014 v 11:48 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ostatní

Libor Witassek

Postřehy z Francie ležící a spící ..

Evropa ožívá, minimálně v diskusích o tom, kam směřuje a čeho chce dosáhnout. Již to nejsou prázdné fráze typu Lisabonské smlouvy, ale konkrétní probuzení ze sna, nutnosti začít splácet dluhy a akceptovat, že svět se změnil a ještě více změní. Jsou země v EU, ve kterých toto probuzení cítíte více a někde vůbec. Jak to vnímá skutečný ekonomický gigant, krásná Francie?

27.3.2012 v 16:09 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ekonomika

Libor Witassek

Trapný agent 007 a reformy státní kasy v nedohlednu

Kauza "Michálek" hýbe českou mediální scénou a předvánoční atmosféru mi opět kazí nesmyslně rozhádaní politici. Historicky první vláda po revoluci, která nepotřebuje "zkorumpované" 1-2 přeběhlíky pro schvalování reforem zatím neschválila prakticky nic a dluhy našeho státu a tím nás všech dále utěšeně rostou.

19.12.2010 v 16:18 | Karma: 18,21 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Politika

Libor Witassek

Už zase nevím, koho mám volit. Hledám poctivé tuneláře!

Volební období uteklo tak nějak rychle, komunální volby přede dveřmi a já už zase nevím, koho mám volit. Kdysi se říkalo, že Rudé právo je tak velké, aby nebylo vidět toho blbce, co to čte. Volební lístek do komunálních voleb je však ještě větší ...

9.10.2010 v 15:40 | Karma: 20,61 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Politika

Libor Witassek

Dotace jsou lepší než "ňáký bony"!

Dobře si to mámo vybral, je v teple, nenadře se, sedí si pěkně v úřadě. Ta Evropská Unie je neuvěřitelně bohatá, je dobře, že jsme se stali členy. Takové hýření by si totiž nemohli dovolit ani veksláci, co si zapalovali doutníky bankovkama, tož co nám vlastně chybí?

11.9.2010 v 11:05 | Karma: 10,43 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 9,71
  • Průměrná čtenost 1187x
Český podnikatel a kybernetik, ambasador České manažerské asociace, majitel konzultační společnosti zaměřené na interim management a consulting v oblasti transformace korporací, majitel firmy v oboru přesného strojírenství. 

Absolvent VUT v Brně obor Technická kybernetika/Umělá inteligence, University M.Kopernika v Toruni v oboru Mezinárodní marketing management a Dominican University v Chicagu s titulem MBA. V roce 2010 byl jmenován předsedou představenstva evropské poradenské skupiny Allied Consultants Europe e.V., působil jako transformační manažer v globálních korporacích GCE Group nebo VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. Držitel ocenění v soutěži Marketér roku 2011 a 2012, Manažer roku 2012 v kategorii firem do 50 zaměstnanců. V roce 2013 převzal Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje za společenskou odpovědnost.