Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomická krize je především příležitostí pro další rozvoj

V posledním roce jsme svědky dalších a dalších negativních zpráv o vývoji evropské a potažmo i české ekonomiky. Zdá se, že pokles růstu a možná i recese se nevyhnou ani malé české ekonomice, nejsme izolovaným ostrůvkem uprostřed Evropy a ani největší optimisté již raději vývoj české ekonomiky nekomentují. Přesto vnímám některé kroky podniků nikoliv za důsledek ekonomické krize, ale nutné kroky pro další rozvoj, které již měly přijít dávno a podniky by je musely přimout dříve nebo později. Ani evropské dotace nezakryjí skutečné chyby managementů a nenahradí výpadky v tržbách. Současná krize je tak často jen dobrou záminkou omluvit své manažerské nebo vlastnické chyby .

flickr.com

Krize není důvodem uzavření nesmírně medializovaných skláren, důvodem jsou spíše dlouhodobé chyby managementu a výmluvy na čínské plagiáty působí dnes opravdu legračně, copak manažeři v těchto krachujících podnicích (přesto dobře placení) nevěděli o existenci levných asijských výrobců? Proč jsou tak překvapeni? Takové podniky nemají na trhu co dělat a je dobře, že existuje zákon o konkurzu a zbaví českou ekonomiku těchto energeticky nenasytných a marketingově impotentních "dinosaurů".

Přesto čekají těžké časy i podniky, které jsou řízeny mnohem lépe. Pokles poptávky v řadě odvětví je již neodiskutovatelným faktem a především automobilový průmysl se ocitá ve skutečně svízelné situaci. To se projeví i na dalších sektorech a všichni budeme bojovat s důsledky nezodpovědných investičních pobídek socialistů, které zaměřily českou ekonomiku tak masivním způsobem právě na automobilový průmysl.

Je tato krize skutečně novou zkušeností? Myslím, že ne. Jen nesmíme dělat stejné chyby, jaké se dělaly v devadesátých letech v privatizaci a poté v době bankovní krize na konci devadesátých let, především pak bezhlavé propouštění zaměstnanců a nezodpovědné zastavení všech investic.

Jaké jsou staronové recepty pro období recese?

Především se poučme s vlastních chyb v minulosti a považujme recesi nebo pokles poptávky za příležitost k dalšímu rozvoji a případně i k růstu. Každá krize ve světě přinesla řadu nových nápadů, přístupů, úspěšných příběhů. Přesto musíme přijmout řadu nepopulárních opatření, zkusme je však trochu jinak, než tomu bylo v devadesátých letech.

a) Snižování stavu zaměstnanců se řada podniků včetně těch menších nevyhne. Celý proces propouštění zaměstnanců je však potřeba dělat novými způsoby, aby si podnik uchoval pověst atraktivního zaměstnavatele. Vytvořte systém pomoci propouštěným zaměstnancům, inovujte systém benefitů pro stávající zaměstnance, využijte situace, kdy je méně práce, k tomu, aby se zaměstnanci vzdělávali, namísto obvyklého posílání domů za 60% platů a populistického propouštění pracovníků v administrativě podniku, neboť ti přece nepřinášejí hodnotu (proč tam tedy seděli ?) ...

b) Snižování nákladů určitě není nic nového. Tento krok by měl platit vždy, nejen v recesi a pokud se tak nestalo, pak je to v době recese jen důkazem toho, že management tuto stránku řízení zanedbával (dříve jste na to neměli čas ?). Přesto je možné více dbát na implementaci staronových manažerských přístupů, například zavádění štíhlých procesů, štíhlé administrativy a štíhlé výroby, pokud jste tak již učinili dávno, věřte, že tady jsou vždy obrovské rezervy a období recese je ideální dobou pro takové úsilí. Není náhodou, že Baťovy závody zaváděly tyto postupy právě v období 30.let minulého století ...

c) Inovace byly, jsou a vždy budou jedním z pilířů podnikatelského úspěchu a růstu. Jsou také tím, v čem jsme byli vždy lepší než levní plagiátoři z Asie. Méně práce na zakázkách znamená více času na inovační projekty. Zastavíte-li inovační projekty, dříve nebo později "sklidíte ovoce svého počínání". Současná bankovní krize brzdí přísun peněz do podnikové sféry a může tak znamenat, že se české podniky nedostanou k úvěrům, které pro inovativní investiční projekty potřebují. Tady musíme využít šancí poskytnutých evropskými dotačními fondy, byť osobně na dotace příliš nevěřím a dobrý projekt dotace nepotřebuje, dotace je jen třešničkou na dortu, způsobem, jak dostat část zaplacených daní zpět do firmy ...

d) Není lepší čas na akvizice než v době ekonomické krize. Pokud si to jen trochu můžete dovolit, nakupujte firmy s budoucím potenciálem růstu ! Nejen u nás nebo v Evropě, ale i v Číně již pociťují důsledky ekonomické krize a tak je to pro nás všechny obrovská příležitost pro akvizice na těchto trzích, získejte kontrolu nad podniky, které jsou pro Vás důležité, nebo převezměte moc nad svými konkurenty. I malá a střední firma má šance rozšířit své podnikání do Maďarska, Litvy, Ruska nebo dalších zemí, kde se nyní v krizi ocitá řada zajímavých firem ...

I tady u nás v českých zemích jsou tisíce schopných manažerů a podnikatelů a věřím, že se ve světě neztratíme. Držme si palce.

Hodně štěstí v novém roce 2009 !

Autor: Libor Witassek | středa 31.12.2008 11:45 | karma článku: 9,93 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Libor Witassek

Tajemství růstu hospodářství je v ekonomické relokalizaci

Informace o stavu české ekonomiky připomínají již delší dobu skákající říční kámen, který se lehce odrazí vzhůru většinou tehdy, když zrovna povyskočí ekonomika německá.

3.3.2024 v 11:31 | Karma: 9,71 | Přečteno: 330x | Diskuse| Ekonomika

Libor Witassek

Stále smutnější návraty z Ruské federace

Změna začíná u každého z nás. Někdy jsme smutní či zoufalí, když neumíme věci a události změnit. Jak mohu pomoci šílenému vývoji v Rusku a na Ukrajině, jako malý český podnikatel?

8.9.2014 v 11:48 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ostatní

Libor Witassek

Postřehy z Francie ležící a spící ..

Evropa ožívá, minimálně v diskusích o tom, kam směřuje a čeho chce dosáhnout. Již to nejsou prázdné fráze typu Lisabonské smlouvy, ale konkrétní probuzení ze sna, nutnosti začít splácet dluhy a akceptovat, že svět se změnil a ještě více změní. Jsou země v EU, ve kterých toto probuzení cítíte více a někde vůbec. Jak to vnímá skutečný ekonomický gigant, krásná Francie?

27.3.2012 v 16:09 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ekonomika

Libor Witassek

Trapný agent 007 a reformy státní kasy v nedohlednu

Kauza "Michálek" hýbe českou mediální scénou a předvánoční atmosféru mi opět kazí nesmyslně rozhádaní politici. Historicky první vláda po revoluci, která nepotřebuje "zkorumpované" 1-2 přeběhlíky pro schvalování reforem zatím neschválila prakticky nic a dluhy našeho státu a tím nás všech dále utěšeně rostou.

19.12.2010 v 16:18 | Karma: 18,21 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Politika

Libor Witassek

Už zase nevím, koho mám volit. Hledám poctivé tuneláře!

Volební období uteklo tak nějak rychle, komunální volby přede dveřmi a já už zase nevím, koho mám volit. Kdysi se říkalo, že Rudé právo je tak velké, aby nebylo vidět toho blbce, co to čte. Volební lístek do komunálních voleb je však ještě větší ...

9.10.2010 v 15:40 | Karma: 20,61 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 9,71
  • Průměrná čtenost 1187x
Český podnikatel a kybernetik, ambasador České manažerské asociace, majitel konzultační společnosti zaměřené na interim management a consulting v oblasti transformace korporací, majitel firmy v oboru přesného strojírenství. 

Absolvent VUT v Brně obor Technická kybernetika/Umělá inteligence, University M.Kopernika v Toruni v oboru Mezinárodní marketing management a Dominican University v Chicagu s titulem MBA. V roce 2010 byl jmenován předsedou představenstva evropské poradenské skupiny Allied Consultants Europe e.V., působil jako transformační manažer v globálních korporacích GCE Group nebo VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. Držitel ocenění v soutěži Marketér roku 2011 a 2012, Manažer roku 2012 v kategorii firem do 50 zaměstnanců. V roce 2013 převzal Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje za společenskou odpovědnost.