Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Postřehy z Francie ležící a spící ..

Evropa ožívá, minimálně v diskusích o tom, kam směřuje a čeho chce dosáhnout. Již to nejsou prázdné fráze typu Lisabonské smlouvy, ale konkrétní probuzení ze sna, nutnosti začít splácet dluhy a akceptovat, že svět se změnil a ještě více změní. Jsou země v EU, ve kterých toto probuzení cítíte více a někde vůbec. Jak to vnímá skutečný ekonomický gigant, krásná Francie?

Zdroj: Wiki

Blíží se termín další obchodní cesty, tentokrát do krásné a slunečné Francie. Obvyklá poptávka po letenkách do Lyonu končí již více než 2 roky stejně, přednost dostává odlet z Vídně a Austrian Airlines s cenou již tradičně nižší řádově o 50% oproti českému národnímu přepravci a tak vyrážím vozem po D1 a D2 do Vídně. Musím stihnout večeři v restaurantu Furviér v historickém centru Lyonu a tak se docela těším.

Přílet do Lyonu je na čas, usměvavé letušky na cca 2-hodinovém letu rozdaly oříšky, samozřejmě rakouské, ale mám již docela hlad a do večeře zbývá zhruba hodina, rozhoduji se tedy pro taxi. Taxikář ve Francii obvykle nehovoří anglicky, ani tentokrát se nezklamu a tak raději ukazuji adresu restaurace na svém iPhonu.

K taxíku přichází slušně oblečený Francouz a plynulou angličtinou mne prosí o pomoc. Zapomněl si v nedaleké půjčovně aut peněženku s doklady, penězi a kartami a taxikáři jej tam nechtějí odvézt, protože by ztratili místo v pořadí na lukrativní a podotýkám i hloupé turisty. Nabízím tedy, že se může svést se mnou a že jej přivezeme zpět, je to jen 2 kilometry, ale mám podmínku, aby si to tento Francouz s tím mladíkem s plnovousem francouzsky vyříkal, že je to nad mé síly.

Bylo vidět, že jsem mu udělal velkou radost a zoufalý muž mi opakovaně děkuje a ptá se, odkud jsem. Po mém sdělení, že z České republiky mi obrazně vylíčil, jak má rád Prahu a že tam byl kdysi s manželkou. Muže jsme vyložili i s nalezenou peněženkou zpět na letiště, můj účet naskočil na 8 EUR, nicméně sděluji zjevně šťastnému muži, že mi to vrátí příště, až budu potřebovat pomoc já a protože mám již opravdu velký hlad, ihned žádám taxikáře, aby vyrazil do centra.

Po cestě taxíkem se z rádia linou zvuky nějaké arabské písně, skoro jako v jedné reklamě na čokoládové tyčinky. Protože nechci dopadnout jako cestující v oné reklamě, trpělivě mlčím. Taxametr se povážlivě točí a částka brzy dosahuje 90 EUR, nemám u sebe moc hotovosti a tak se anglicky ptám, zda mohu platit kartou. Řidič nerozumí, proto vytáhnu VISA kartu a ukážu ji řidiči, "no, no, Mister, no card!". Uf, ptám se tedy opakovaně mezinárodním slovem "Bankomat?", odpověď "Oui, mister" a zastavujeme u bankomatu. Po výběru EUR pokračuji do restaurace Furviér a po cca 40 minutách jízdy jsem konečně na místě. Ihned se od svého francouzského kolegy dozvídám, že z letiště by měl taxík stát cca 40 EUR, nicméně po "milém" arabském mladíkovi se již slehla zem a tak se utěšuji, že nejen v Praze jsou "poctiví" taxikáři a že i v západní Evropě jsou kvalita služby a orientace na zákazníka stále neznámé pojmy.

Na náměstí Furviér je nádherný výhled na město, skutečně velmi silně připomínající Prahu. Vůbec se nedivím, že se zde točil film podle Kundery, protože ta podoba je skutečně až zarážející. Večeře je skutečný umělecký koncert, poměrně tučná, začíná tenoučkým vepřovým podhrdlím, dále kachní játra a další speciality, docela odvážná volba vzhledem k tomu, že máme v týmu i ženy. Nicméně si říkám, že to nezačalo až tak špatně a těším se na druhý den, jednání s kolegy z dalších 9 zemí o situaci na trhu a nabídce pro naše klienty.

Jednání zahájil právě můj francouzský kolega velkým nářkem, jak je zde ve Francii obrovský tlak na ceny, ceny za manažerské konzultanty klesly za poslední 2 roky o více než třetinu a to způsobuje snížení konkurenceschopnosti celé Francie. Zůstávám trochu jako opařený, ano, tlak na ceny je v celé Evropě, i v naší malé české kotlině, ale co to má společného s konkurenceschopností? Rozčilený Francouz pokračuje, že nejsou schopni platit konzultantům vyšší platy než mají manažeři na straně klientů a tím dochází ke zhoršení kvality, pláč pokračuje tím, že je nutné, aby oborové asociace udržely současné ceny a nedovolily další snižování cen.

Není žádným tajemstvím, že si takový manažerský konzultant ve Francii hravě vydělá 10.000 EUR i více měsíčně a zodpovědnost není až tak veliká. Fascinuje mne proto stále více, jak ani zástupci management consultingu nedokáží naslouchat trhu, jak se snaží zuby nehty držet dlouhodobě předražené služby, vytvářet jakési kartelové dohody na udržení vysokých cen. Souhlasím s tím, že elektronické aukce asi nejsou nejlepším nástrojem pro výběr manažerských konzultantů, ale ceny musí tvořit nabídka a poptávka, ne žádné asociace, ani ty francouzské. V tom se se svým kolegou rozhodně neshodneme a po jeho argumentu, že jsme ještě příliš mladá demokracie a nerozumíme tomu, se raději vzdávám a těším se opět na oběd. Gastronomii zde skutečně umí, i když i zde nikdo nemluví jinak než francouzsky a umění číšníků vyhýbat se Vašemu pohledu, když si chcete něco přiobjednat, je místy až úsměvné.

Na oběd jedeme vozem do blízké restaurace. Na nábřeží v Lyonu si všimnete, že řada domů má velmi vysoké stropy. Kolegové mi vysvětlují, že v těchto domech se dlouhá léta vyráběly výrobky z textilu, že to jsou vlastně malé manufaktury, ve kterých byly a často stále jsou tkalcovské stavy. Nyní jsou to luxusní byty pro "Bobo" a rozhodně se zde již nepracuje, to už je jen business pro levné Asiaty někde v zaostalé Asii.

Jejda, s určitým ponížením se ptám, kdo je to "Bobo"? To jsou bourgeois bohéme, nová vyšší společenská třída, vysoké platy, často majetky po rodičích, dobré společenské postavení, zároveň lidé, kteří nechtějí mít automobil, protože to není ekologické, raději jezdí vlakem, nebo na kole. Proto také odmítají práci, která je příliš daleko, nebo pro firmy, které nejsou "in". Místo služebního automobilu tak chtějí po zaměstnavatelích vyplatit odměnu v hodnotě auta. Uf, jak jsem rád, že zde máme jen sesterskou společnost a nemusím to tady řídit já sám.

Na mé otázky, z čeho zaplatí Francouzi astronomické dluhy, když ekonomika dlouhodobě neroste a lidé stále kupují méně a méně, se dočkám odpovědi, že je potřeba, aby více rostly platy, pak budou lidé nakupovat více. Tak nevím, raději se už nebudu na nic ptát.

Projíždíme kolem řady prodejen s luxusními italskými automobily, účet v restauraci byl na naše poměry astronomický (meníčko za pouhých 30 EUR), v parcích jsou plné trávníky ležících a odpočívajících Bobo v kravatách i bez a já si stále více říkám, zda zde vůbec vědí něco o tom, co se děje ve světě, o asijské konkurenci, která stále více pracuje, nemá čas na projížďky na kole a asi není "in", ale která dříve nebo později musí obsadit i zdejší trhy, protože jednoduše pracuje.

Odpolední taxi je opět v režii jakéhosi muslimského mladíka, moc si nepokecáme. Míjíme romské slumy se stany a spoustou ohníčků pod dálničními mosty, jak praktické a zároveň kontrastní s "útulky" Bobo a já se tak již opět těším domů, přes Vídeň, kde se cítím stále více doma, než v této spící zemi, která stále ještě čeká na tržní probuzení.

Au revoir!

 

Autor: Libor Witassek | úterý 27.3.2012 16:09 | karma článku: 20,35 | přečteno: 1078x
  • Další články autora

Libor Witassek

Tajemství růstu hospodářství je v ekonomické relokalizaci

Informace o stavu české ekonomiky připomínají již delší dobu skákající říční kámen, který se lehce odrazí vzhůru většinou tehdy, když zrovna povyskočí ekonomika německá.

3.3.2024 v 11:31 | Karma: 9,71 | Přečteno: 330x | Diskuse| Ekonomika

Libor Witassek

Stále smutnější návraty z Ruské federace

Změna začíná u každého z nás. Někdy jsme smutní či zoufalí, když neumíme věci a události změnit. Jak mohu pomoci šílenému vývoji v Rusku a na Ukrajině, jako malý český podnikatel?

8.9.2014 v 11:48 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ostatní

Libor Witassek

Trapný agent 007 a reformy státní kasy v nedohlednu

Kauza "Michálek" hýbe českou mediální scénou a předvánoční atmosféru mi opět kazí nesmyslně rozhádaní politici. Historicky první vláda po revoluci, která nepotřebuje "zkorumpované" 1-2 přeběhlíky pro schvalování reforem zatím neschválila prakticky nic a dluhy našeho státu a tím nás všech dále utěšeně rostou.

19.12.2010 v 16:18 | Karma: 18,21 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Politika

Libor Witassek

Už zase nevím, koho mám volit. Hledám poctivé tuneláře!

Volební období uteklo tak nějak rychle, komunální volby přede dveřmi a já už zase nevím, koho mám volit. Kdysi se říkalo, že Rudé právo je tak velké, aby nebylo vidět toho blbce, co to čte. Volební lístek do komunálních voleb je však ještě větší ...

9.10.2010 v 15:40 | Karma: 20,61 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Politika

Libor Witassek

Dotace jsou lepší než "ňáký bony"!

Dobře si to mámo vybral, je v teple, nenadře se, sedí si pěkně v úřadě. Ta Evropská Unie je neuvěřitelně bohatá, je dobře, že jsme se stali členy. Takové hýření by si totiž nemohli dovolit ani veksláci, co si zapalovali doutníky bankovkama, tož co nám vlastně chybí?

11.9.2010 v 11:05 | Karma: 10,43 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 13
  • Celková karma 9,71
  • Průměrná čtenost 1187x
Český podnikatel a kybernetik, ambasador České manažerské asociace, majitel konzultační společnosti zaměřené na interim management a consulting v oblasti transformace korporací, majitel firmy v oboru přesného strojírenství. 

Absolvent VUT v Brně obor Technická kybernetika/Umělá inteligence, University M.Kopernika v Toruni v oboru Mezinárodní marketing management a Dominican University v Chicagu s titulem MBA. V roce 2010 byl jmenován předsedou představenstva evropské poradenské skupiny Allied Consultants Europe e.V., působil jako transformační manažer v globálních korporacích GCE Group nebo VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. Držitel ocenění v soutěži Marketér roku 2011 a 2012, Manažer roku 2012 v kategorii firem do 50 zaměstnanců. V roce 2013 převzal Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje za společenskou odpovědnost.