Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dotace jsou lepší než "ňáký bony"!

Dobře si to mámo vybral, je v teple, nenadře se, sedí si pěkně v úřadě. Ta Evropská Unie je neuvěřitelně bohatá, je dobře, že jsme se stali členy. Takové hýření by si totiž nemohli dovolit ani veksláci, co si zapalovali doutníky bankovkama, tož co nám vlastně chybí?

Svobodná tržní ekonomika dostává na frak. Miliardy korun v dotacích na vzdělávání, poradenství, rekvalifikace a další měkké projekty vypadají na první pohled zajímavě. Ale jen na první pohled ..

Na počátku roku 2009 se dostal český průmysl do obrovské recese a řada podniků hledala pomoc u státu. Překvapivě stát zareagoval velmi flexibilně a spustil programy Vzdělávejte se! a Školení je šance již v březnu 2009. Do programu Školení je šance se přihlásily tisíce firem a žádají o dotace na vzdělávání. Zneužití dotací v programu Vzdělávejte se! se objevilo záhy, u řady firem se nic neškolilo, jen se školení vykázala na papíře, pár firmám se zkrátila dotace a v tichosti rozdáváme “bony EU” do výše 100% veškerých nákladů dále.

Především v programu Školení je šance se však ukázala naprostá neschopnost státního aparátu, když do dnešního dne - tj. více než 1,5 roku po vyhlášení programu - není ještě tento program ani vyhodnocen, řada firem se tak pomoci už nedočkala a celá řada těch, co přežili, už o takovou pomoc ani nestojí. Krize je za námi dříve než se stačily stovky zbytečných úředníků rozkoukat. To zdravý selský rozum nebere ...

Přesto stovky firem tyto peníze se značným zpožděním dostaly přislíbeny a tak se rozjela další vlna “neefektivity” a zjevných nesmyslů.

Jedná se o evropské peníze, tak je potřeba na dodavatele služeb vypsat výběrové řízení. Nyní se ukáže, pro koho to je vlastně největší business, pro dotační poradce !

Každá firma má jiné potřeby, přesto na serveru se zadávacími řízeními jsou desítky výzev naprosto různých podniků, jako kdyby si z oka vypadly. Zadávací řízení včetně obsahu vzdělávání jako přes kopírák, v dnešní době tedy spíše CTRL+C (kopírovat) a následuje CTRL+V (vložit). To přece není problém, vždyť je to vzdělávání přece "zadarmo". Desítky firem mají stejného “dotačního poradce” nebo mají  zcela odlišné firmy do písmene stejné potřeby ve vzdělávání? To zdravý selský rozum nebere ...

Nakonec to nejlepší, všechny tyto “okopírované” dotace vyhrává ve výběrovém řízení vždy stejná vzdělávací agentura, která vysílá na náš tentokrát již nesvobodný trh stovky lektorů/školitelů, kteří mají před svými žáky náskok jednu lekci, často ani to ne. Nebo se nám takřka přes noc vytvořily stovky nových odborníků na management? Třeba vypomohla plzeňská právnická fakulta, jinak to zdravý selský rozum nebere ...

Na trhu se vyrojily jako vosy tisíce dotačních poradců, stovky poboček jejich kanceláří po celé zemi, navíc zbytečný dotační státní aparát v Praze i v každém kraji čítající tisíce zbytečných úředníků, pro které (snad) již za pár let nebude práce.

Dotace nejsou cílem, ale maximálně prostředkem k rychlejšímu dosažení cíle. Na to však nestačí si přečíst Příručku pro žadatele, nebo si nechat "předčítat" mnohokrát opakované a okopírované slidy v MS PowerPointu ..

 

Zatím je prý "bonů" dostatek, ale zdravý selský rozum říká, že ty vyhozené miliardy někde budou chybět ...

Držím nám všem palce!

Libor Witassek

Autor: Libor Witassek | sobota 11.9.2010 11:05 | karma článku: 10,43 | přečteno: 1036x
  • Další články autora

Libor Witassek

Tajemství růstu hospodářství je v ekonomické relokalizaci

Informace o stavu české ekonomiky připomínají již delší dobu skákající říční kámen, který se lehce odrazí vzhůru většinou tehdy, když zrovna povyskočí ekonomika německá.

3.3.2024 v 11:31 | Karma: 9,70 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ekonomika

Libor Witassek

Stále smutnější návraty z Ruské federace

Změna začíná u každého z nás. Někdy jsme smutní či zoufalí, když neumíme věci a události změnit. Jak mohu pomoci šílenému vývoji v Rusku a na Ukrajině, jako malý český podnikatel?

8.9.2014 v 11:48 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ostatní

Libor Witassek

Postřehy z Francie ležící a spící ..

Evropa ožívá, minimálně v diskusích o tom, kam směřuje a čeho chce dosáhnout. Již to nejsou prázdné fráze typu Lisabonské smlouvy, ale konkrétní probuzení ze sna, nutnosti začít splácet dluhy a akceptovat, že svět se změnil a ještě více změní. Jsou země v EU, ve kterých toto probuzení cítíte více a někde vůbec. Jak to vnímá skutečný ekonomický gigant, krásná Francie?

27.3.2012 v 16:09 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ekonomika

Libor Witassek

Trapný agent 007 a reformy státní kasy v nedohlednu

Kauza "Michálek" hýbe českou mediální scénou a předvánoční atmosféru mi opět kazí nesmyslně rozhádaní politici. Historicky první vláda po revoluci, která nepotřebuje "zkorumpované" 1-2 přeběhlíky pro schvalování reforem zatím neschválila prakticky nic a dluhy našeho státu a tím nás všech dále utěšeně rostou.

19.12.2010 v 16:18 | Karma: 18,21 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Politika

Libor Witassek

Už zase nevím, koho mám volit. Hledám poctivé tuneláře!

Volební období uteklo tak nějak rychle, komunální volby přede dveřmi a já už zase nevím, koho mám volit. Kdysi se říkalo, že Rudé právo je tak velké, aby nebylo vidět toho blbce, co to čte. Volební lístek do komunálních voleb je však ještě větší ...

9.10.2010 v 15:40 | Karma: 20,61 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 9,70
  • Průměrná čtenost 1187x
Český podnikatel a kybernetik, ambasador České manažerské asociace, majitel konzultační společnosti zaměřené na interim management a consulting v oblasti transformace korporací, majitel firmy v oboru přesného strojírenství. 

Absolvent VUT v Brně obor Technická kybernetika/Umělá inteligence, University M.Kopernika v Toruni v oboru Mezinárodní marketing management a Dominican University v Chicagu s titulem MBA. V roce 2010 byl jmenován předsedou představenstva evropské poradenské skupiny Allied Consultants Europe e.V., působil jako transformační manažer v globálních korporacích GCE Group nebo VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. Držitel ocenění v soutěži Marketér roku 2011 a 2012, Manažer roku 2012 v kategorii firem do 50 zaměstnanců. V roce 2013 převzal Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje za společenskou odpovědnost.