Může být náš Zákoník práce nemravný?

27. 03. 2010 16:00:35
Právě jsem se vrátil z Petrohradu, kde jsem ze zvědavosti zavítal i na místa, kde masy dělníků v roce 1917 začaly budovat socialistické výdobytky a sociální spravedlnost. Všichni vzpomínáme na černobílé snímky útočníků na Zimní palác, kteří v zájmu spravedlivého boje za sociální spravedlnost vyrazili proti nám, "podnikatelům = vykořisťovatelům", proti ekonomickému systému založeném na hrabivosti, neúspěšném trhem řízeném modelu, atd., atd. Tyto ideologické výmysly však bohužel nejsou minulostí, ne v Petrohradu, ale tady u nás v České republice.
Zimní palác, Petrohrad, 2010
Zimní palác, Petrohrad, 2010Libor Witassek

Po návratu ze služební cesty se mi na mém stole objevil "sociálně spravedlivý" požadavek zaměstnankyně, toho času již několik měsíců na mateřské dovolené, abych proplatil celý nárok na dovolenou na zotavenou za rok 2010.

Na mateřskou dovolenou nastoupila naše kolegyně ve 3. kvartále roku 2009, vybrala si celoroční nárok na dovolenou na zotavenou za rok 2009, byť neodpracovala celý rok, všechny přesčasy, a protože jsme společností, která si zakládá na sociální odpovědnosti a přijali jsme mimo jiné i kodex CSR (Corporate Social Responsibility), obdržela také 3 dárky nad rámec platných zákonů, a) příslib plateb důchodového připojištění v po dobu mateřské a rodičovské dovolené, b) týden dovolené navíc a c) poukázku ve výši 5.000 Kč pro narozené dítě.

Mé zamyšlení není o chování této naší kolegyně, ale o nesmyslnosti zákona založeném na "chamtivosti", nikoliv nás "kapitalistů", ale našich pracujících = zaměstnanců. Zaměstnankyně již řadu měsíců pro nás a především pro naše klienty nepracuje, pobývá doma na mateřské. Nyní si požádala o úhradu cca 1 měsíční mzdy jako nárok na dovolenou na zotavenou v roce 2010 a souběžně bude pobírat rodičovský příspěvek. Dle mého selského rozumu tak chce být zaplacena 2 x za totéž, nebo ještě lépe 1 x pobírat peníze za nic, protože tento nárok si vybrala již jednou před nástupem na mateřskou a to v plném rozsahu. Nicméně Zákoník práce říká, že zaměstnankyně je v právu a nárok na dovolenou na zotavenou ji v plném rozsahu náleží i v tomto roce.

Dovolená na zotavenou je dle Listiny základních práv a svobod definována jako právo na odpočinek po vykonané práci. Až potud to chápu, jako podnikatel jsem také zaměstnancem své vlastní firmy, občas si také dovolenou na zotavenou dopřeji. I proto chápu, že si kolegyně v roce 2009 vybrala svou dovolenou, před svým nástupem na mateřskou.

Co však vůbec nechápu, je nárok zaměstnance získat prostředky od svého zaměstnavatele, ačkoliv pro něj žádnou práci již řadu měsíců nevykonává a nepřispívá tak nijak k ekonomickým výsledkům, ze kterých bychom mohli zcela oprávněně krýt i náklady na zotavenou, svůj odpočinek po práci si již také jednou plně dopřál a je to jen pár měsíců zpátky.

Takový zákon je proti zdravému rozumu a nemohu jej považovat za etický a v souladu s běžnou morálkou. Je naprosto běžné, že zahrnujeme náklady našich zaměstnanců do kalkulací cen pro naše klienty, abychom byli schopni vytvářet nezbytné výnosy, které pokryjí naše náklady a něco navíc, abychom mohli investovat, do našich lidí, technologií, know-how atp.

Stejný recept se nabízí i v případě tohoto "honoráře za nic", tj. dovolené na zotavenou pro osoby pečující doma o děti, kteří si již jednou tuto dovolenou vybrali v plném rozsahu a chtějí tak jeden nárok uplatnit dvakrát, když se jim narodí další děti, tak klidně třikrát, čtyřikrát ..

Podnikatelská etika a etika vůbec je každým chápána jinak. Já však považuji tyto náklady / požadavky ZP §223 / za zcela nemravné a odmítám tyto náklady přenášet dále na naše zákazníky. Přijali jsme také Etický kodex, který nás vede k tomu, abychom se chovali eticky vůči našim klientům, neokrádali je a jednali v jejich zájmu, který je pro nás přednější než zájem naší firmy.

Právě pro nemravnost našeho Zákoníku práce, konkrétně §223 o náhradě mzdy, odmítám tyto zcela nesmyslné sociální náklady přenášet na naše klienty a snížíme o naprosto shodnou částku hodnotu ostatních zaměstnaneckých benefitů pro všechny zaměstnance v naší firmě. Pokud bych jednal jinak, přenášel bych Zákoník práce založený na chamtivosti a hrabivosti zaměstnanců na naše klienty a sám se tak stal chamtivým. To v žádném případě nechci, přestože se tímto krokem vytváří nelibý pohled ostatních zaměstnanců na naše maminky a tatínky, kteří zcela v souladu s platnými zákony uplatňují své nemravné nároky.

Nárok požadovaný na základě nemravného zákona se totiž také stává nemravným. Možná i proto náš Zákoník práce pro jistotu takovou dovolenou na zotavenou nijak přesně nedefinuje, musel by totiž tento nárok nazvat "příplatek ke mzdě za chamtivost", určitě lépe by tak vyjadřoval pojem sociální spravedlnosti.

"My, Češi, kteří máme v základech našich tradic neotřesitelnou husitskou víru v lidské bratrství, důstojnost a sociální spravedlnost, musíme čelit všem projevům lidské agresivity a zloby, popoháněné chtivostí peněz," prohlásil Jiří Paroubek před pár lety u příležitosti 581. výročí narození Jana Žižky z Trocnova.

Autor: Libor Witassek | sobota 27.3.2010 16:00 | karma článku: 21.22 | přečteno: 1591x

Další články blogera

Libor Witassek

Tajemství růstu hospodářství je v ekonomické relokalizaci

Informace o stavu české ekonomiky připomínají již delší dobu skákající říční kámen, který se lehce odrazí vzhůru většinou tehdy, když zrovna povyskočí ekonomika německá.

3.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 9.00 | Přečteno: 323 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 589 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 898 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1535 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1187

Český podnikatel a kybernetik, ambasador České manažerské asociace, majitel konzultační společnosti zaměřené na interim management a consulting v oblasti transformace korporací, majitel firmy v oboru přesného strojírenství. 

Absolvent VUT v Brně obor Technická kybernetika/Umělá inteligence, University M.Kopernika v Toruni v oboru Mezinárodní marketing management a Dominican University v Chicagu s titulem MBA. V roce 2010 byl jmenován předsedou představenstva evropské poradenské skupiny Allied Consultants Europe e.V., působil jako transformační manažer v globálních korporacích GCE Group nebo VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. Držitel ocenění v soutěži Marketér roku 2011 a 2012, Manažer roku 2012 v kategorii firem do 50 zaměstnanců. V roce 2013 převzal Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje za společenskou odpovědnost.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...